Daca iti doresti sa inregistrezi un domeniu si nu stii cum poti face asta, ei bine, ai nimerit fix in locul care trebuie. Desi pare foarte complicat si multi se tem de chestiunile tehnice, vei vedea in tutorialul urmator ca inregistrarea unui nou domeniu se face foarte usor si fara mare bataie de cap.
1. Identificarea registrarului cu care vei lucra
Pentru a cumpara un domeniu ai nevoie de un registrar care sa se ocupe de el. Practic, orice domeniu se inregistreaza la un registrar, indiferent de unde il cumperi. Acest registrar iti va pune la dispozitie uneltele necesare pentru a seta name serverele sau alte lucruri de care vei avea nevoie de-a lungul timpului.
2. Verificarea disponibilitatii domeniului
Inainte de a incepe propriu-zis inregistrarea domeniului, trebuie sa verifici daca acesta este disponibil si nu a fost deja achizitionat de catre altcineva. Acest lucru se poate face foarte simplu chiar din sectiunea “Inregistrare domenii” a registrarului pe care l-ai ales sau poti folosi alte site-uri care astfel de servicii de verificare a disponibilitatii unui domeniu, precum este site-ul domaz.ro. Cel mai simplu pentru un domeniu .ro este sa mergi la rotld.ro si sa verifici acolo daca domeniul pe care vrei sa il achizitionezi este sau nu disponibil.
3. Achizitionarea domeniului
Odata ce ai gasit disponibil domeniul pe care ti-l doreai (uneori gasirea unui domeniu web bun disponibil este o sarcina mult mai grea decat aceea a achizitionarii lui), nu trebuie decat sa parcurgi cei cativa pasi de la registrar pentru a cumpara domeniul.
Dupa ce iti va cere numele domeniului, vei fi intrebat despre datele tale, numele, adresa, telefon si mai ales adresa de e-mail. Completeaza aceste date cu mare grija, pentru ca odata inregistrar pe niste date, schimbarea acestora este un proces destul de dificil.
Dupa completarea tuturor datelor cerute, registrarul va rezerva domeniul pentru tine, urmand ca dupa ce achiti factura sa devii si proprietarul de drept al noului domeniu.
4. Setarea name serverelor
Dupa ce ai cumparat un domeniu web sau uneori chiar in cursul procesului de cumparare, vei fi intrebat de name serverele pe care vrei sa le aiba domeniul tau. Daca vei achizitiona un pachet de hosting de la acelasi registrar, acestea vor fi puse default de catre registrar in timpul cumpararii domeniului, daca ai serviciile de hosting in alte parte, cei de la care ai achizitionat serviciile de hosting cu siguranta ti-au dat un e-mail in care erau trecute si name serverele, eventual poti sa ii intrebi daca nu le stii.
Dupa acest pas, nu mai trebuie decat sa gasesti pe cineva care sa iti realizeze site-ul si sa il puna pe serverele firmei de hosting si astfel vei avea un site nou-nout functional si gata de a-ti aduce clienti, branding sau orice altceva iti mai doresti si iti poate aduce un site web.