BERT UPDATE: noi modificări la algoritmii SEO de la Google

Posted by

Google BERT UPDATE a fost lansat pe data de 25 octombrie și a adus noi modificări algoritmilor SEO. Denumit pe scurt „BERT”, noul update vizează peste 10% din căutările efectuate pe Google. Noul update este cel mai important din ultimii 5 ani, aducând modificări importante pentru întreaga istorie a companiei „…representing the biggest leap forward in the past five years, and one of the biggest leaps forward in the history of Search.”.

Ce aduce nou Google Bert Update?

BERT (Bidirecțional Encoder Representations from Transformers), are ca obiectiv principal înțelegerea corectă a sensului cuvintelor de legătură unei interogări și afișarea rezultatelor mult mai relevante, în conformitate cu respectiva intenție. Potrivit informațiilor Google, noul update aplică lucrurile deja învățate din limba engleză la interogările formulate în alte limbi. 

Google a oferit informații despre acest nou tip de algoritm încă de anul trecut fiind bazat în special pe inteligența artificială. Practic, rețeaua neuronală construită în baza proiectelor de tip NLP (natural language processing), este capabilă să deducă relații interconcepte, în baza rezultatelor căutărilor de pe Google. 

Asemeni altor update-uri, Google subliniază că nu există lucruri „tehnice” pe care un site să poată să le optimizeze pentru BERT. Totodată, un site afectat de acest update nu va putea recăpăta poziția în SEO nici măcar în urma unor intervenții. 

Singura soluție prin care site-urile să se poată reclasa în categoria de top SEO cu noul update, este reevaluarea modului în care este scris conținutul și alegerea cuvintelor cheie, folosite de utilizatorii Google. Practic, în urma unei analize amănunțite a expresiilor pentru un anumit tip de conținut care nu se mai rankeaza, se pot realiza noi direcții de rerancare, pentru a oferi răspunsuri cât mai relevante. 

Până în acest moment nu s-au sesizat modificări majore sau site-uri afectate de acest update Google în România, factor confirmat de instrumente de monitorizare SERP, precum CognitiveSEO. Există însă posibilitatea ca update-ul BERT să ajungă gradual și în țara noastră, mai ales în căutările de tip informațional. 

Noutăți SEO relevante și update-uri Google

Google Site Kit plugin, disponibil pentru toată rețeaua de site-uri WordPress este disponibil în mod gratuit sub formă de plugin. Instrumentul oferă oportunitatea administratorilor de site-uri WordPress să poată accesa direct din noul de administrare informații din Google Search Console, Analytics, Adsense, PageSpeed Insights, Tag Manager și Google Optimize. Marele avantaj al acestui plugin este accesarea rapidă a datelor din mai multe surse instrumente SEO de la Google, printr-o interfață familiară și ușor de accesat. 

Search Console vine cu un raport nou de optimizare video. Gigantul Google a anunțat un nou raport, dedicat identificării problemelor de integrare a clipurilor video în paginile web ale unui site. Statisticile sunt disponibile în Google Search Console > Enhancements > Videos. Un alt beneficiu major este că în Performance Report, video-urile apar, folosite în raport cu GSC, pentru înțelegerea intențiilor de căutare. Acest raport aduce o serie de notificări către webmasteri, prin care le sunt comunicate erori de integrare video în pagini.